Skip to content
Two cyclist practicing for triathlon race. Triathletes practicing cycling on country road. Man and woman riding bicycle on open road.

Maak werk van beweging: 5 tips om te blijven bewegen

Lees artikel

Maak werk van beweging: 5 tips om te blijven bewegen

Maak werk van beweging: 5 tips om te blijven bewegen

Je wilt je graag fit blijven voelen naarmate je ouder wordt en de dingen blijven doen waar je plezier aan beleeft. Je weet dat bewegen je hierbij helpt. Toch blijkt het vaak moeilijk om elke dag voldoende te bewegen en wat vaker uit je stoel te komen. In drie artikelen bieden wij samen met gedragsdeskundige Hanneke de Bruin handvatten om deze wens om te zetten in actie. Van ‘willen’ naar ‘doen’ dus!

Het eerste deel gaat over het belang van bewegen voor je gezondheid. Het tweede deel biedt talrijke ideeën voor oefeningen en beweegactiviteiten. In dit laatste deel vind je tips om gemotiveerd te blijven. Want ‘doen’ is heel goed. ‘Blijven doen’ nog veel beter.

Jezelf motiveren
Een eerste stap om in beweging te komen, is het verwoorden van de echte redenen waarom jij (meer) wil bewegen. De gedachte hierachter is helder: weten waarom je iets doet, helpt je om het daadwerkelijk te doen. Mensen kunnen nu eenmaal makkelijker energie opbrengen voor dingen die ze als nuttig en waardevol ervaren dan voor dingen zonder nut of betekenis. Je beweegredenen kennen, helpt je dus om een begin te maken op weg naar je doel. Daarnaast helpt het ook om gemotiveerd te blijven. En dat is geen overbodig luxe. Het aanleren van nieuwe gewoonten kost namelijk tijd en inspanning. Daarbij is voldoende motivatie noodzakelijk. Deze tips kunnen je helpen gemotiveerd te blijven.

1. Maak het jezelf makkelijk
Wil niet te snel, te veel. Doe alles stap voor stap. Vooral in het begin is het belangrijk je stappen klein te houden en het gemak niet uit het oog te verliezen. Hoe minder weerstand de nieuwe activiteiten bij jou oproepen, hoe groter de kans dat je ze werkelijk doet. Gemak zit enerzijds in de activiteiten zelf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de eenvoud van de oefeningen die je doet. Probeer niet direct al te ingewikkelde houdingen aan te nemen.

Denk ook aan de duur. Je kunt 10 x 2 minuten oefenen of 2 x 10 minuten. Voel goed wat bij jou past. Verder schuilt gemak ook in de benodigdheden om te bewegen. Je kunt thuis krachtoefeningen doen en daarbij huiselijke voorwerpen gebruiken bij wijze van extra gewicht. Je kunt ook lid worden bij een fitnessclub waar alle attributen al zijn.

Gemak zit anderzijds ook in de organisatie van jouw beweegactiviteiten. Waarom zou je een half uur rijden om een boswandeling te maken als je ook een park in de buurt hebt? Met de auto naar de winkel voor een paar boodschappen? Wie te voet gaat zet zichzelf in beweging en spaart geld en milieu. Vind je zwemmen fijn, maar zie je op tegen het gedoe? Ga ’s ochtends zwemmen zodat je je niet twee keer op een dag hoeft te douchen en om te kleden. Kortom: maak het jezelf makkelijk, dan blijf je langer gemotiveerd.

Twee keer in de week leg ik voor ik ga slapen mijn sportkleren klaar. Na de fitness douche ik en trek ik mijn gewone kleren aan.

2. Doe vooral activiteiten waar je plezier aan beleeft
Bij bewegen denken veel mensen aan sporten. En voor degenen die sporten niet leuk vinden, is bewegen meestal een ‘vies’ woord. Maar bewegen hoeft geen sporten te zijn! Er zijn 1001 manieren om lichamelijk actief bezig te zijn zonder dat jij je in een sportoutfit hoeft te hijsen. Met andere woorden: ook voor niet-sporters is meer bewegen heel haalbaar.

Vraag jezelf af: Wat vind ik leuk om te doen? En welke van deze activiteiten zou ik actiever kunnen doen? Foto’s selecteren en inplakken? Dat kan ook staand. E-mailen? Facebook checken? Wordfeud spelen? Kan allemaal staand. Naar de bakker op de fiets of te voet? De stoep vegen en die van de buren erbij? Voor wie leuke buren heeft, is dit best een goede optie om wat meer te bewegen. Het gaat erom waar jij plezier aan beleeft en wat tegelijkertijd bijdraagt aan meer beweging en jouw gezondheid. Wees creatief. Doe dingen met plezier. Dat houdt je gemotiveerd.

Elke dinsdag en donderdag laat ik de hond van de buren uit. Ik heb er echt plezier in. Je spreekt allerlei mensen en bent flink in beweging.

3. Doe het samen
Samen bewegen is leuker dan alleen. Tijdens een wandeling is het fijn kletsen. Je kunt elkaar aanmoedigen en op ideeën brengen. In het gezelschap van anderen geef je minder snel op en doe je misschien wel extra je best. Kortom: samen bewegen geeft extra motivatie.

Er zijn beweeggroepen waar je je gratis bij aan kunt sluiten. Er zijn verenigingen en sportclubs voor allerlei sportactiviteiten. Je kunt iemand uitnodigen voor een potje tennis; voor een middagje tuinieren (volkstuintje) of om samen met jou een blokje om te gaan.

Sport je liever alleen? Ook dan is het slim om een beweegmaatje te vinden. Niet om samen mee te bewegen, maar iemand die je op afstand motiveert en herinnert aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn dat niet in de buurt woont. Dan heb je gelijk wat meer contact!

Ik houd van fietsen maar ga niet graag alleen op pad. Sinds kort fiets ik samen iemand uit de buurt. Het geeft me een veilig gevoel. En we genieten samen van de mooie omgeving.

4. Gebruik geheugensteuntjes
Hoe ouder we worden, hoe sneller we dingen lijken te vergeten. Ons brein wordt met het klimmen der jaren misschien wat trager, maar dit hoeft onze doelen niet in de weg te staan. Gebruik geheugensteuntjes als je geneigd bent nieuwe activiteiten te vergeten. Stel bijvoorbeeld een herinneringsmelding in op je telefoon of gebruik de (kook)wekker om jezelf op een bepaald moment te alarmeren. Schrijf je krachtoefeningen op een briefje en plak dit op de badkamerspiegel. Hang een felgekleurde sleutelhanger aan je autosleutel om zo, voordat je instapt, even te bedenken of je niet net zo goed de fiets kunt nemen. Haal je wandelschoenen uit de schuur en zet ze bij de voordeur. Je kunt jezelf op allerlei manieren herinneren aan de dingen die jij wilt ondernemen.

Geheugensteuntjes werken als kleine alarmbelletjes in je hoofd en motiveren je om je doel in het vizier te houden. Je zou ook een stappenteller kunnen gebruiken. Deze laat zien hoeveel stappen je op een dag zet. En meestal geeft hij een seintje als je weer even in beweging moet komen.

Op het dashboard van mijn auto heb ik een briefje geplakt: broodtrommel in de auto laten. Als het tijd is voor de middagpauze loop ik dus eerst altijd even naar buiten voordat ik aan tafel ga.

5. Beloon goed gedrag
Jezelf belonen is een effectieve manier om gemotiveerd te blijven. Het gaat hierbij niet om grote of dure cadeaus. Maar om iets leuks of fijns dat in verhouding staat tot de moeite die je hebt gedaan. Een compliment kan bijvoorbeeld ook een beloning zijn. Een warm bad. Een heerlijke kop thee in dat gezellige koffiehuisje als afsluiting van een flinke fietstocht. Beloon jezelf af en toe voor je inspanningen. Ook zo houd je je motivatie op peil.

Er zijn dus allerlei manieren om bewegen vol te houden en gemotiveerd te blijven. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Want veranderingen aanbrengen in je dagelijks leven is niet zo makkelijk. Het vraagt op allerlei fronten om ondersteuning en doorzettingsvermogen. Accepteren dat het tijd en inspanning kost zal je ook helpen om je doel te bereiken. We hopen dat de tips hierboven jou een extra steun in de rug bieden. Succes!

We gaan weer....

Heel Nederand ging op slot en daarmee is ook het trainen gestopt. Heel vervelend natuurlijk, maar we snappen allemaal waarom dat nodig was. Maar nu: goed nieuws. We gaan weer trainen. Maar wel anders! Jullie hebben lang genoeg binnen gezeten. Dus schrijf je in voor een openwatertraining of zwembadtraining op zaterdag