Skip to content
Marcel Schouten

In gesprek met Marcel Schouten

Lees artikel

In gesprek met Marcel Schouten

In gesprek met Marcel Schouten

In gesprek met Marcel Schouten. Marcel is vast komen te zitten in Frankrijk door het Corona Virus. Hij vertelt over zijn openwater carrière. Vroeger trainde Marcel in Nederland (KNZB Eindhoven) maar heeft na een moeilijk jaar de keuze gemaakt om in Rome te gaan zwemmen. Hoe kwam hij tot die keuze en wat gaat er zo anders in Italie. Hoe kwam hij vast te zitten in Frankrijk toen het Corona Virus uitbrak. Je hoort in Small Talk

 

In gesprek met Marcel Schouten. Marcel is vast komen te zitten in Frankrijk door het Corona Virus. Hij vertelt over zijn openwater carrière. Vroeger trainde Marcel in Nederland (KNZB Eindhoven) maar heeft na een moeilijk jaar de keuze gemaakt om in Rome te gaan zwemmen. Hoe kwam hij tot die keuze en wat gaat er zo anders in Italie. Hoe kwam hij vast te zitten in Frankrijk toen het Corona Virus uitbrak. Je hoort in Small Talk

Marcel Schouten is sinds de roemrijke jaren van open water zwemmers uit de omgeving van Haarlem (denk maar aan veelvoudig wereldkampioene bij de professionals Monique Wildschut) of Wandy Kater (EK deelneemster 1989 en 1991) eindelijk weer een representant op topniveau.

Bij de EK Berlijn schreef een driekoppig ploegje bestaande uit Ferry Weertman, Sharon van Rouwendaal en Marcel Schouten. Geschiedenis omdat Nederland voor het eerst op een Europees zwemtoernooi meedeed aan het jonge onderdeel ploegenachtervolging en daar meteen het goud veroverde.

Voor Marcel Schouten was het zijn eerste medaille op een internationaal titeltoernooi. De Haarlemmer van geboorte is al enkele jaren de trainingsmaat van Ferry Weertman en trekt veel met hem op bij internationale wedstrijden. Het tweetal debuteerde in 2010 bij de EJK in Hoorn. Met bescheiden klasseringen overigens. Schouten deed in 2012 mee aan de Olympische kwalificatiewedstrijd 10 kilometer in Sétubal, waar hij als 32-ste eindigde.In 2015 maakte Marcel Schouten bij de WK in Kazan opnieuw deel uit van de Nederlandse ploeg tijdens de Team Event. Achter Duitsland werd toen een zilveren medaille behaald, gedeeld met Brazilie. In de periode daarna was hij een belangrijke trainingsmaat van Ferry Maat op weg naar diens succesvolle Olympische missie in Rio.

De ‘story’ van Marcel Schouten is mooi beschreven door Marcel Tabbers in het zwemmagazine Keerpunt:

Al wil hij het zelf niet zo zien, Marcel Schouten stapt langzaam maar zeker uit de schaduw van Ferry Weertman. De geboren Haarlemmer richt zich steeds meer op de 25 kilometer van het opnenwater zwemmen. Het hogere doel is en blijft echter het meedoen aan de 10 kilometer op de Olympische Spelen in Tokyo.

Vrienden en geen rivaliteit
Vooraf wil de 24-jarige pupil van bondscoach Marcel Wouda even duidelijk maken dat er totaal geen sprake is van rivaliteit is tussen hem en zijn trainingsmaatje Ferry Weertman. ,,Deze vraag krijg ik heel vaak en dan zeg ik altijd dat we juist vrienden zijn. We gaan heel goed met elkaar om. In de training doen we ons eigen ding, maar ook daarbuiten hebben we veel contact.”

Ferry heeft naam gemaakt
Dat de titel in Rio de Janeiro Weertman de nodige aandacht geeft, vindt Schouten meer dan terecht. ,,Ferry heeft hierdoor naam gemaakt voor zichzelf. Dat is natuurlijk allemaal heel erg duidelijk. Dat is net zo met Kromo en Heemskerk. Ik reken mezelf daarom voor het gemak tot de onzichtbare sporter die pas in beeld komt als hij gaat presteren.” Nuchter als hij is: ,,Het is nou eenmaal een gegeven; vergelijk het met een wielerploeg. Daar kan ook niet iedereen de kopman zijn. Maar deze kopman maakt mij wel al heel lang een stuk sterker.” 

Ook voor mij goed?
Ondanks het feit dat het een gegeven is, moet Schouten wel iets bekennen. ,,Ik heb Ferry altijd volop willen steunen en was er helemaal voor hem. Maar toch heb ik me wel even afgevraagd of dat ook voor mij goed zou zijn. Laat ook en vooral duidelijk zijn dat ik altijd honderd procent vertrouwen in Wouda heb gehad. Als hij zegt dat het goed is, is het ook echt juist. En het traject dat hij heeft ingezet met Ferry begon eigenlijk al na het wereldkampioenschap in Barcelona in 2013.”

We zijn er voor elkaar
De vrienden Schouten en Weertman hebben elkaar kennelijk nodig om te presteren. ,,We zijn er gewoon voor elkaar. Natuurlijk draaide het in aanloop naar Rio allemaal om Ferry. In de training moest ik daarin meewerken. Nu doen we ons eigen ding. Zo zal Ferry nooit zulke hele lange sets draaien zoals ik doe.”  En Schouten heeft gelijk. Half juni schrijft Wouda zijn langste training ooit voor een pupil: 27,2 kilometer. Starttijd: 6.30 uur. Eindtijd: 12.00 uur. ,,Vooral die tweehonderd meter uitzwemmen was echt grappig”, lacht Schouten. Ter vergelijking: Pepijn Smits en Weertman trainen die dag 8.800 meter. 

25 kilometer
Met de extreem langere afstanden tijdens de zwembadtrainingen heeft Schouten zeker een duidelijk doel voor ogen. ,,Op het wereldkampioenschap ga ik 10 en 25 kilometer zwemmen. Dat betekent dat er voor mij een andere aanpak is bedacht met andere afstanden. Deze varieren van 110, 120 tot soms wel 130 kilometer per week.” En dat de zienswijze klopt bewijst de derde plaats op de 25 kilometer vrije slag – de derde keer dat Schouten deze afstand uit zwom tijdens een officiele wedstrijd – op de Franse open in Gravelines. ,,Het vertrouwen groeit bij me. Natuurlijk mis ik Ferry in de trainingen die ik alleen moet doen. Er is voor mij een duidelijke lijn bedacht en die volg ik maar al te graag. Misschien wel zoals het door Wouda met Maarten van der Wejden in het verleden was bedacht. Die maakte ruim een jaar voor de Beijing ook gigantische omvangsblokken om vervolgens flink aan zijn snelheid te gaan werken.” 

Bron : keerpunt.com


We gaan weer....

Heel Nederand ging op slot en daarmee is ook het trainen gestopt. Heel vervelend natuurlijk, maar we snappen allemaal waarom dat nodig was. Maar nu: goed nieuws. We gaan weer trainen. Maar wel anders! Jullie hebben lang genoeg binnen gezeten. Dus schrijf je in voor een openwatertraining of zwembadtraining op zaterdag