Selecteer een pagina

Gezondheidsdata synchroniseren met iCloud

Apple synchroniseert in iOS 11 meer data met iCloud. Dat geldt bijvoorbeeld voor je iMessage-berichten, maar ook voor apps die gebruik maken van HealthKit. Alle data wordt bewaard in iCloud. Voorheen moest je een versleutelde backup in iTunes maken als je je gezondheidsgegevens en workout-data wilde backuppen of overzetten naar een nieuw device. In iOS 11 vind je in Instellingen > Apple ID > iCloud de mogelijkheid om de synchronisatie in te schakelen. Zet je de schakelaar aan, dan zal Gezondheids-data automatisch worden gesynchroniseerd met al je apparaten die op hetzelfde Apple ID zijn aangemeld. Zet je de schakelaar uit, dan wordt de data niet op iCloud bewaard, maar alleen lokaal op je iPhone.

Nieuwe workouts: HIIT, Tai Chi, cardio en handfietsen

Handfietsen, echt? Deze activiteit is misschien wat bekender onder de naam ligfietsen. Apple voegt deze sport in de Workout-app toe, samen met Tai Chi en gemengde cardio. Dat laatste is handig als je wisselende oefeningen aan het doen bent op de loopband, elliptische trainer en andere apparaten. Ontwikkelaars kunnen deze activiteiten voortaan wegschrijven naar HealthKit. Je vindt ze ook terug in watchOS 4 na het uitvoeren van een ‘Andere activiteit’.

Tailleomtrek en VO2 Max

Als het om gezondheid en overgewicht gaat is je tailleomtrek een betere meting dan je gewicht of BMI. In iOS 11 is dit terug te vinden als ‘Omtrek middel’. En als je wilt weten hoe fit iemand is, kun je het beste naar de VO2 Max kijken. Sommige sporthorloges claimen je VO2 Max vrij nauwkeurig te kunnen meten, al kun je de meting beter door een sportmedisch lab laten doen.

Makkelijk pauzeren van workouts

In de Workout-app kun je makkelijk je workouts pauzeren door de twee zijknoppen in te drukken, alsof je een screenshot maakt. Dit najaar wordt het ook mogelijk in apps van derden. Je kunt dus op elk moment op de kroon en zijknop drukken om even op adem te komen tijdens het sporten. Hiervoor is de nieuwe Workout Pause/Resume API gemaakt.

Automatisch waterslot activeren

Ook nieuw voor apps van derden: de mogelijkheid om het waterslot automatisch te activeren in watchOS 4. Daardoor wordt tijdelijk het scherm geblokkeerd, zodat je niet per ongeluk iets op het scherm aanraakt. Het scherm wordt pas weer actief als je aan de digitale kroon draait om de functie uit te schakelen.

Apple Watch koppelen met fitnessapparatuur

Een van de beste nieuwe functies voor gymrats en fitgirls is dat je straks je Apple Watch kunt koppelen met de fitnessapparaten in de sportschool. Hiervoor introduceert Apple GymKit en gerenommeerde namen zoals Life Fitness, TechnoGym, Matrix, Star Trac en StairMaster doen eraan mee.

Workout-routes

Voorheen was het alleen maar aanwezig in de Activiteit-app van Apple zelf, in iOS 11 komt het ook beschikbaar in apps van derden. Ontwikkelaars kunnen Apple’s routes van de Apple Watch uitlezen, zodat je een kaartje te zien krijgt van de afgelegde route. Hiervoor moet je uiteraard wel eerst toestemming geven. Je krijgt hetzelfde kaartje te zien dat Apple ook in de eigen app vertoont. Het werkt voor hardlopen, zwemmen, fietsen en andere activiteiten.

Verbeteringen voor zwemmen

Over zwemmen gesproken: ook daarin zullen verbeteringen worden doorgevoerd. De Apple Watch herkent automatisch of je aan het zwemmen bent en maakt onderscheid tussen segmenten en een complete zwemsessie, ongeacht of je hebt gepauzeerd.

Diabetes

In watchOS 4 komt ondersteuning voor CoreBluetooth, waardoor je verbinding kunt maken met accessoires voor het meten van glucose en het toedienen van insuline. Apple heeft dus niet een eigen accessoire voor diabetes ontwikkeld. Wel lieten ze tijdens WWDC zien hoe je met een Dexcom-apparaatje en de Apple Watch beter je glucosespiegel in de gaten kunt houden.