Selecteer een pagina

Misschien ken je hem wel, de Garmin Fenix 5. Dit multi-sporthorloge is één van de meest uitgebreide horloges die je op de huidige markt van sporthorloges kunt vinden. In dit artikel zullen we dieper op dit horloge met daarbij al zijn functies en opties ingaan.
WAT IS DE GARMIN FENIX 5?
De Garmin Fenix 5 is een sporthorloge die echt is ontwikkelt voor fanatiek sporters. Voor de beginnende hardloper is de Garmin Fenix 5 wellicht wat te hoog gegrepen (voornamelijk vanwege de prijs), maar voor iedere andere serieuze hardloper, sporter of avonturier is dit horloge een extreem handig hulpmiddel met uitgebreide mogelijkheden.
HOE ZIET DIT HORLOGE ER UIT?
Dit sporthorloge ziet er erg strak uit, maar is qua uiterlijk nog steeds een sporthorloge. Het sportieve uiterlijk is niet vergelijkbaar met een “normaal” horloge.
Desalniettemin is de Garmin Fenix 5 wat minder grof dan zijn voorganger en kun je dus ook prima gedurende de gehele dag dragen. Bovendien kun je met behulp van de Quickfit bandjes je horloge gemakkelijk binnen enkele seconden een ander uiterlijk geven. Er zijn een hele hoop verschillende bandjes verkrijgbaar, zo kun je bijvoorbeeld zelfs kiezen voor een metalen band of een lederen band in plaats van een gekleurde siliconen band. Ook kun je kiezen voor een model met Saffier glas over het display. Dit is een duurdere versie, maar is beter bestendig tegen krassen dan het normale scherm. Rond het scherm zitten vijf fysieke knoppen. De Garmin Fenix 5 beschikt dan ook niet over een touchscreen.
INGEBOUWDE HARTSLAGMETER EN GPS SENSOR
Dit prachtige sporthorloge beschikt over een goede ingebouwde hartslagmeter (die jouw hartslag gedurende de gehele dag meet) en over een GPS sensor beschikt.
Gebruikers geven aan dat deze meters nauwkeurig en zeer betrouwbaar zijn. Zoals we ook bij andere sporthorloges zien is de hartslagmeter niet helemaal accuraat wanneer je hartslag pieken vertoont, bijvoorbeeld bij een intervaltraining.
Voor een zo betrouwbaar mogelijke hartslagmeting raden we je daarom altijd aan om een losse borstband te gebruiken. Wanneer je je hartslag ook tijdens het zwemmen bij wilt houden kun je dit met behulp van een speciale borstband doen.
MULTI-SPORT
De Garmin Fenix 5 is een briljant horloge voor een hele hoop verschillende sporten. Er zijn weinig sporten die de Garmin Fenix 5 niet kan meten. Het horloge biedt een uitgebreide lijst aan sporten, zoals de standaard sporten als hardlopen, fietsen en zwemmen, maar ook wat minder standaard sporten zoals skiën, golf en parachutespringen.
Bovendien is dit horloge prima te gebruiken wanneer je aan triatlons meedoet. Voor al deze sporten worden de desbetreffende gegevens goed bijgehouden. Ook kan het horloge automatisch sporten herkennen, maar voor een zo volledig mogelijk beeld van alle gegevens van je trainingen raden gebruikers aan om wel, voordat je aan een work-out begint, de desbetreffende sport te kiezen.
PERSONALISEREN
Zoals we eerder al hebben aangekaart kun je het uiterlijk van het horloge aan jouw stijl en smaak aanpassen, maar ook in het menu kun je jouw voorkeuren gebruiken om onder andere je favoriete sporten op te slaan en gemakkelijk in het scherm de gegevens af te lezen die jij het meest interessant vind. Tevens kun je met behulp van Garmin Connect IQ het horloge nog meer personaliseren, maar daarover later meer.
ACTIVITEITENMETER
Net zoals de meeste andere sporthorloges houdt de Garmin Fenix 5 ook al je activiteiten bij. Dankzij onder andere de nauwkeurige hartslagmeter zijn de metingen van je activiteiten ook zeer betrouwbaar.
De Garmin Fenix 5 houdt bijvoorbeeld je gelopen stappen bij, de kwaliteit van je slaap, hoeveel trappen je hebt gelopen en hoeveel calorieën je hebt verbrand.
Ook kun je eenvoudig aflezen of je je stappendoel al hebt gehaald. Naast deze gegevens is er ook een schatting van hersteltijd te bekijken, hier kun je zien hoelang je ongeveer over een bepaalde training zult doen, ook kun je zien of je training efficiënt was of dat je wellicht beter je best kunt doen.
Daarnaast kun je ook je VO2 Max bekijken. Bekijk ook ons artikel: VO2 Max; wat betekent dit eigenlijk en wat heb je er aan om meer te lezen over wat je VO2 Max precies inhoudt.
Wanneer je het dus interessant vind om veel te weten te komen over jouw lichamelijke conditie en activiteiten dan kan je met behulp van de Garmin Fenix 5 een hele hoop gegevens analyseren.
UITGEBREID MENU
Het menu op de Garmin Fenix 5 is zeer uitgebreid. Sommige gebruikers geven aan dat het soms wat ingewikkeld kan zijn en met behulp van de vijf fysieke knoppen ook wat verwarrend, maar er zijn wel een hele hoop mogelijkheden.
Garmin blijft ook bezig met het updaten van haar software wat het navigeren door het menu een stuk makkelijker maakt. Er zijn dan ook gebruikers die aangeven dat de navigatie door het menu eenvoudiger is geworden dan wat het eerder was.
CONNECT IQ
Naast de standaard Garmin Connect App waarin je al jouw bijgehouden gegevens kunt inzien en vergelijken kun je ook gebruik maken van Garmin Connect IQ.
Dit is eigenlijk een soort App store van Garmin waarin je allerlei verschillende Apps kunt gebruiken om je horloge nog meer te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld verschillende data velden downloaden, maar ook verschillende ontwerpen van hoe het menu er op de Garmin Fenix 5 moet uitzien en diverse widgets om het gebruik van het horloge nog leuker én makkelijker te maken.
SMARTWATCH FUNCTIES
Naast alle sportieve mogelijkheden biedt de Garmin Fenix 5 ook functies die je op een Smartwatch vind. Zo krijg je de notificaties van je smartphone eenvoudig op het display van je horloge te zien. Een nadeel is dat je de berichten niet in z’n volledigheid op de Garmin Fenix 5 kunt aflezen, maar het is natuurlijk al prettig om in ieder geval op de hoogte te worden gehouden.
Zo hoef je niet meer altijd je smartphone te checken. Door het synchroniseren met je smartphone krijg je ook het weerbericht en je agenda op het horloge te zien. Dit is een handige optie wanneer je graag in een bepaald weertype traint. Ik heb dit heel snel uitgezet. Word dan echt gek van alle berichtjes.
WATERDICHT EN ACCUDUUR
De Garmin Fenix 5 is waterdicht (10ATM) en heeft een goede batterij. Wanneer je het horloge puur en alleen als horloge zou gebruiken zal de batterij, volgens Garmin, ongeveer twee weken mee kunnen gaan. Bij een ingeschakeld GPS signaal kan de Garmin Fenix 5 zo’n vierentwintig uur meegaan en met behulp van de UltraTrac optie, waarbij het GPS signaal niet continu verbindt, houdt het horloge het wel vijfenzeventig uur vol.
CONCLUSIE
Ondanks de prijs is de Garmin Fenix 5 een super prettig horloge voor iedereen die graag sport en zijn of haar gegevens uitgebreid wilt inzien of analyseren. Voor de beginnende of recreatieve sporter is de Garmin Fenix 5 wellicht niet de beste keuze, maar als je aan meerdere sporten doet of bijvoorbeeld een serieuze hardloper bent dan is de Garmin Fenix 5 een goede en betrouwbare keuze voor jou.
Bron : Hardloopzone